divendres, 20 de març del 2015

Visitem el celler Raimat

Avui no us portem la cata d'un vi, sinó la visita a un celler.


Farà dues setmanes ens vam prendre un cap de setmana de relax a Lleida, i l'hotel on ens allotjàvem estava molt a prop del celler Raimat. Com la nostra intenció inicial, a banda del relax, era aprofitar i fer la visita a algun celler de la zona, el fet que Raimat estigués tan a prop (5 minuts en cotxe), ens va fer decidir de manera ràpida.
A la província de Lleida, el poble de Raimat va sorgir arran d'una necessitat: la dels treballadors del celler de viure a prop del seu lloc de treball. Manuel Raventòs i Domènech, hereu de Codorniu, va adquirir la finca Raimat el 1914 (l'any passat va celebrar el seu centenari) amb un únic propòsit, el de convertir les més de 3000ha desèrtiques en un camp de vinyes per abastir la producció de Codorniu, realitzant gran quantitat d'obres i adaptacions al terreny per tal de fer-ho possible.
Actualment aquest celler conrea a les seves terres Cabernet Sauvignon, Merlot, Ull de llebre (Tempranillo), Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah (o Sirah, Sirà, ho trobareu escrit de moltes maneres) i fins i tot Albariño, amb el que elabora els seus vins i caves, ara ja per a producció pròpia.
No tenen producció ecològica, però no utilitzen pesticides a no ser que sigui estrictament necessari, i es preocupen per l'equilibri ecològic, permetent que els conills campin lliurement per les vinyes, i introduint nius d'aus endèmiques de la zona.



A l'edifici antic és on realitza l'elaboració de tots els vins: el premsat, la maceració carbònica, clarificació, la seva criança en barriques de fusta... també és on tenen el que s'anomena el cementiri del vi, una petita estança on guarden unes quantes ampolles de cada anyada, per observar l'evolució de cada vi amb el pas del temps.






A l'edifici nou, el que a dia d'avui són les oficines, és on es fa l'embotellament del vi, i on vam fer la cata, de dos blancs, el conegut Castell de Raimat Chardonnay criat en barrica de roure i el seu Albarinyo, un peculiar descobriment, tenint en compte que de manera habitual ubiques albarinyo a Galícia... i dos negres, el Castell de Raimat Merlot, i per últim el Cabernet Sauvignon - Syrah de la seva col·lecció Vallcorba, que ens va sorprendre molt positivament.