dijous, 4 de desembre del 2014

Gris '13

  • Tipus de vi: Rosat (ecològic)
  • Bodega: Vins de taller
  • Anyada: 2013
  • Raïm: Marselan
  • Graduació: 13º
  • D.O.: sense D.O.
  • Preu: 9,5€

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

Vins de Taller és una bodega familiar situada a Siurana d'Empordà, que elaboren vins orgànics en producció limitada, d'alta gamma, i que cultiven varietats de raïm gens habituals en aquesta banda del Pirineu. El seu mètode de treball és 100% ecològic, amb certificació inclosa, amb una premisa clara: "Més densitat de població, menys producció per cep, més qualitat del most."
Cada varietat de raïm la veremen per separat, el que es coneix com a microvinificacions, i segons la verema i vinificació anual, seleccionen un cupatge diferent per cada anyada.
I és en el 2013 quan neix aquest Gris'13 que hem tastat avui, amb varietat de raïm 100% Marselan, una varietat negra francesa, híbrida entre Cabernet Sauvignon i Garnatxa negra (aix la Garnatxa!), embotellat al gener de 2014, en una producció de 5400 ampolles.
Segons la fitxa tècnica que ens ha fet arribar molt amablement Antoni Falcó, viticultor de Vins de Taller, és un vi amb una maceració molt breu de només dues hores, fent servir només el most gemma, el que surt per si sol del raïm, sense premsar-lo, amb una fermentació en dipòsits d'acer a una temperatura controlada que oscil·la dels 14ºC als 15ºC.
Amb un disseny simple però no per això deixa de ser efectiu i elegant, l'ampolla guarda un vi de color rosa pàlid, que dona nom al vi, i que a casa vam comprar per un motiu molt especial: és el vi que preníem cada nit en el nostre viatge a Egipte. De fet, allà és un vi molt típic, el vi gris, però que si som sincers, només se semblen en el color.
En nas, una vegada servit, surten de primeres unes notes alcohòliques molt pronunciades, que després passen a ser d'herbes aromàtiques. En boca és molt suau, amb un punt àcid en la llengua, i una mica untuòs al final. Molt fresc i lleuger, aquesta frescor es manté en el temps en posteriors tastos.
Com a maridatge, proposaríem, com a bon rosat, degustar-ho amb pasta, arrossos suaus, carns blanques i peixos.