dijous, 11 de desembre de 2014

Cristina Colomer Cabernet Sauvignon


  • Tipus de vi: Negre
  • Bodega: Caves Colomer
  • Anyada: 2013
  • Raïm: Cabernet Sauvignon 80%, Merlot 20%
  • Graduació: 12º
  • D.O.: Catalunya
  • Preu: ...

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')


Caves Colomer és una bodega familiar que es dedica principalment a elaborar caves. Descoberta per casualitat per la Sra. Pumuky, el seu cava de gama normal ja és d'una molt bona qualitat, i tot i estar ubicats a Sant Sadurni d'Anoia, compleixen els estàndards per tal que els seus vins estiguin inclosos dins la D.O. Catalunya. També us haig de dir que algunes ampolles (suposo que depenent de l'anyada) pertanyen a la D.O. Penedès. Quan tornem a visitar les bodegues, aclariré aquest punt amb els propietaris, que segur hi ha una explicació ben lògica.
Quan parlem de bodega familiar, parlo de 100% familiar, desde l'administració fins a l'elaboració del vi, i és una cosa que sortosament s'agraeix, i es nota. Fundada a l'any 1943, difícilment trobareu els seus vins i caves a botigues (per això no us indico preu), ja que distribueixen principalment a empreses (restauració i hosteleria), però sempre us podeu acostar a la seva cava, en la que us atendran molt amablement, i si hi ha temps, us faran una visita guiada per les seves instal·lacions amb molt de gust. Tot i fer caves, avui però, ens centrarem en el seu vi negre, i en posteriors dies ens ocuparem també del rosat i el blanc, i per descomptat, dels seus caves.
Un vi amb un cupatge 80% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, amb una criança de 6 mesos en barrica de roure francès, cosa que es nota de seguida.
En nas, com he comentat, s'aprecia el roure francés, de manera suau, i amb algunes notes a fruit vermell. S'aprecia un color cirera, amb alguna tonalitat blava intensa, i es veu perfectament la llàgrima, i en una segona fase olfactiva, continua la fusta amb una mica menys d'intensitat, i afloren més els fruits.
En boca té un gust molt rodó, es continua apreciant la fusta, sense donar sensació de vi aspre d'alguns criances i reserves, deixant un punt àcid al final de la llengua. En posteriors tastos, manté la seva estructura, cosa que el fa molt recomenable per una cata llarga en la que no es vulguin sorpreses.
Podríem concloure dient que es tracta d'un vi que és molt agraït de beure i bastant complet, sense ser excepcional, planer en el bon sentit de la paraula, ja que manté en el temps tant els aromes com els sabors, fruit del bon fer de la família Colomer, resultant un aposta/compra segura.

dijous, 4 de desembre de 2014

Gris '13

  • Tipus de vi: Rosat (ecològic)
  • Bodega: Vins de taller
  • Anyada: 2013
  • Raïm: Marselan
  • Graduació: 13º
  • D.O.: sense D.O.
  • Preu: 9,5€

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')

Vins de Taller és una bodega familiar situada a Siurana d'Empordà, que elaboren vins orgànics en producció limitada, d'alta gamma, i que cultiven varietats de raïm gens habituals en aquesta banda del Pirineu. El seu mètode de treball és 100% ecològic, amb certificació inclosa, amb una premisa clara: "Més densitat de població, menys producció per cep, més qualitat del most."
Cada varietat de raïm la veremen per separat, el que es coneix com a microvinificacions, i segons la verema i vinificació anual, seleccionen un cupatge diferent per cada anyada.
I és en el 2013 quan neix aquest Gris'13 que hem tastat avui, amb varietat de raïm 100% Marselan, una varietat negra francesa, híbrida entre Cabernet Sauvignon i Garnatxa negra (aix la Garnatxa!), embotellat al gener de 2014, en una producció de 5400 ampolles.
Segons la fitxa tècnica que ens ha fet arribar molt amablement Antoni Falcó, viticultor de Vins de Taller, és un vi amb una maceració molt breu de només dues hores, fent servir només el most gemma, el que surt per si sol del raïm, sense premsar-lo, amb una fermentació en dipòsits d'acer a una temperatura controlada que oscil·la dels 14ºC als 15ºC.
Amb un disseny simple però no per això deixa de ser efectiu i elegant, l'ampolla guarda un vi de color rosa pàlid, que dona nom al vi, i que a casa vam comprar per un motiu molt especial: és el vi que preníem cada nit en el nostre viatge a Egipte. De fet, allà és un vi molt típic, el vi gris, però que si som sincers, només se semblen en el color.
En nas, una vegada servit, surten de primeres unes notes alcohòliques molt pronunciades, que després passen a ser d'herbes aromàtiques. En boca és molt suau, amb un punt àcid en la llengua, i una mica untuòs al final. Molt fresc i lleuger, aquesta frescor es manté en el temps en posteriors tastos.
Com a maridatge, proposaríem, com a bon rosat, degustar-ho amb pasta, arrossos suaus, carns blanques i peixos.