- Tipus de vi: Negre
- Bodega: Ramón Bilbao
- Anyada: 2011
- Raïm: Tempranillo Riojano 100%
- Graduació: 14º
- D.O.: Rioja
- Preu: --
- Primera cata (acabada d'obrir)
-
- Segona cata (passats 5')
-
- Tercera cata (passats 25')
-
Em sembla que poques puc dir que no es coneguin de Ramón Bilbao. Fundada l'any 1924, l'any 1896 Ramón Bilbao ja venia vins al seu celler d'Haro, a la Rioja Alta. Actualment el celler ja no pertany a la família Bilbao, que va passar a mans de Vega Sicília al 1972, any que mor l'últim descendent de la família Bilbao, i posteriorment, al 1999, és l'empresa Diego Zamora qui adquireix Bodegas Ramón Bilbao per iniciar tot un procés de modernització per impulsar la marca al consumidor, i convertint-la en una referència a La Rioja, amb vins de gran qualitat i llarga tradició.
Amb 75ha de vinyes pròpies a tota la zona d'Haro i voltants, i altres zones de viticultors amb els que habitualment col·laboren, i gràcies a la seva climatologia i proximitat al riu Ebre, aconsegueixen vins de gran qualitat, sense que això es vegi reflectit excessivament en el preu.
El vi que portem avui, és el primer que tastem a la nostra bodega particular que no és català, i és que, ens agradi o no, també trobem bons vins fora del país, com és el cas d'aquest Ramón Bilbao Edición Limitada 2011, amb una criança de 14 mesos en barriques de roure francés i americà, i un envelliment d'entre 8 i 10 mesos en ampolla.
D'un color cirera intens que salta a la vista només decantar-ho a la copa, ens deixa en nas un aroma a fruita negra (prunes, mores...), i matissos de les fustes en les que ha fet la criança, sense ser excessiu.
Visualment, a més del color, ja s'aprecia la seva densitat amb la marcada llàgrima que es pot veure a la fotografia, i en el seu pas en boca, és de gust persistent i un pèl avellutat, mantenint les notes de frutia i fustes que deixava en nas. Un bon vi, potser no tan bo com esperàvem, però que compleix les espectatives, i que suggerim acompanyar de carns vermelles i caça, com podria ser un bon estofat, o un filet a la brasa.