divendres, 8 de maig del 2015

Ramón Bilbao Ed. Limitada 2011


  • Tipus de vi: Negre
  • Bodega: Ramón Bilbao
  • Anyada: 2011
  • Raïm: Tempranillo Riojano 100%
  • Graduació: 14º
  • D.O.: Rioja
  • Preu: --

  • Primera cata (acabada d'obrir)
  • Segona cata (passats 5')
  • Tercera cata (passats 25')


Em sembla que poques puc dir que no es coneguin de Ramón Bilbao. Fundada l'any 1924, l'any 1896 Ramón Bilbao ja venia vins al seu celler d'Haro, a la Rioja Alta. Actualment el celler ja no pertany a la família Bilbao, que va passar a mans de Vega Sicília al 1972, any que mor l'últim descendent de la família Bilbao, i posteriorment, al 1999, és l'empresa Diego Zamora qui adquireix Bodegas Ramón Bilbao per iniciar tot un procés de modernització per impulsar la marca al consumidor, i convertint-la en una referència a La Rioja, amb vins de gran qualitat i llarga tradició.
Amb 75ha de vinyes pròpies a tota la zona d'Haro i voltants, i altres zones de viticultors amb els que habitualment col·laboren, i gràcies a la seva climatologia i proximitat al riu Ebre, aconsegueixen vins de gran qualitat, sense que això es vegi reflectit excessivament en el preu.

El vi que portem avui, és el primer que tastem a la nostra bodega particular que no és català, i és que, ens agradi o no, també trobem bons vins fora del país, com és el cas d'aquest Ramón Bilbao Edición Limitada 2011, amb una criança de 14 mesos en barriques de roure francés i americà, i un envelliment d'entre 8 i 10 mesos en ampolla.
D'un color cirera intens que salta a la vista només decantar-ho a la copa, ens deixa en nas un aroma a fruita negra (prunes, mores...), i matissos de les fustes en les que ha fet la criança, sense ser excessiu.
Visualment, a més del color, ja s'aprecia la seva densitat amb la marcada llàgrima que es pot veure a la fotografia, i en el seu pas en boca, és de gust persistent i un pèl avellutat, mantenint les notes de frutia i fustes que deixava en nas. Un bon vi, potser no tan bo com esperàvem, però que compleix les espectatives, i que suggerim acompanyar de carns vermelles i caça, com podria ser un bon estofat, o un filet a la brasa.